Европейската комисия призова България да актуализира своите карти на районите под

...
Европейската комисия призова България да актуализира своите карти на районите под
Коментари Харесай

ЕК поиска България да обнови картите си на районите в риск от наводнения

Европейската комисия призова България да актуализира своите карти на регионите под опасност и с риск от наводнения, както се изисква според Директивата по отношение на оценката и ръководството на риска от наводнения, оповестиха от пресцентъра на Представителството на Европейска комисия у нас.

Липсата на картите по отношение на опасността и риска от наводнения е част от констатациите на Европейска комисия, която с постоянния пакет от решения по отношение на нарушавания от страна на страните членки подхваща правни дейности против страните, които не извършват отговорностите, произлизащи от правото на Европейски Съюз. Неспазването на това условие е в частта " Околна среда и риболовство ".

" Тазгодишните наводнения в България, както и пагубните наводнения в Германия и Белгия през юли 2021 година демонстрират възходящото значение на оценката на риска от наводнения от позиция на последствията от изменението на климата ", се показва в известието от представителството на Европейска комисия у нас.

Припомня се, че през февруари 2022 година Европейска комисия изпрати публични уведомителни писма на България и още няколко страни членки. Те към момента не са приели и/или докладвали по отношение на обновените си карти, разясняват от комисията.

Европейска комисия също по този начин изпраща публични уведомителни писма на България и още три страни членки за това, че не са уведомили по отношение на националните си дълготрайни тактики съгласно регламента за ръководството на Енергийния съюз и на дейностите в региона на климата, се показва в прессъобщението.

" В Регламента се дефинира развой, в който страните членки би трябвало да изготвят до 1 януари 2020 година своите първи дълготрайни тактики с вероятност от минимум 30 години, а по-късно — нови тактики на всеки 10 години ", разясняват от Европейска комисия.

Към днешна дата България, Ирландия, Полша и Румъния към момента не са показали своите национални дълготрайни тактики. Държавите имат период от два месеца, с цел да отговорят и да показват своите тактики на комисията.

Комисията също реши да изпрати публично уведомително писмо на България с искане за вярното транспониране на преразгледаната Директива по отношение на главните правила на сигурност в националното ѝ законодателство, оповестяват още от представителството на Европейска комисия у нас.

" С Директивата законодателството на Европейски Съюз за радиационна отбрана се модернизира и консолидира и се дефинират главните правила на сигурност за отбрана на популацията, служащите и пациентите от заплахите, произлизащи от излагане на йонизиращо излъчване ", прецизират от Европейска комисия.

От представителството на Европейска комисия в България показват, че страните членки е трябвало да транспонират директивата най-късно до шести февруари 2018 година

" Комисията обаче смята, че България към момента не е транспонирала вярно някои условия на законодателството. Сега България разполага с два месеца, с цел да в профил откритите от Комисията дефекти ", се споделя в известието.

През юли от Министерство на околната среда и водите оповестиха, че е призната финалната версия на Програма " Околна среда " за идващите седем години. Тогава беше посочено, че задачите още веднъж са свързани с възстановяване на ВиК инфраструктурата и качеството на атмосферния въздух, екологосъобразно ръководство на отпадъците и запазване на богатото ни биоразнообразие, а ограниченията за предварителна защита и ръководство на риска от наводнения, свлачища и горски пожари са заложени в Приоритет " Риск и изменение на климата ".

В началото на септември служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова организира среща с екипа на Световната банка по отношение на осъществяването на " Споразумение за даването на помощни услуги в поддръжка на създаването на Плановете за ръководство на речните басейни (ПУРБ) и Плановете за ръководство на риска от наводнения (ПУРН) за България ".

При встъпването си в служба министър Карамфилова съобщи, че работата по наказателните процедури в бранш " Околна среда " ще е приоритет. Тя заключи, че против страната ни има 16 висящи наказателни процедури.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР